Projekt Equal pomáha motivovať dlhodobo nezamestnaných ľudí

19.07.2005 Levoča

Spišské Podhradie 19. júla (TASR) - Pomôcť rómskemu obyvateľstvu a iným marginalizovaným skupinám uplatniť sa na trhu práce aj skvalitnením asistenčných služ...
Spišské Podhradie 19. júla (TASR) - Pomôcť rómskemu obyvateľstvu a iným marginalizovaným skupinám uplatniť sa na trhu práce aj skvalitnením asistenčných služieb je cieľom projektu Equal. Realizuje ho Kolpingovo dielo na Slovensku, občianske vzdelávacie a sociálne združenie. Zameranie projektu, ktorý odštartoval v marci 2005 a potrvá tri roky, priblížili na dvojdňovom motivačnom workshope v pondelok a dnes v Kolpingovom dome v Spišskej Kapitule.

Niekedy stačí málo, aby sa dlhodobo nezamestnaní a často už skepticky naladení ľudia \"naštartovali\". Príkladom môžu byť rezbárske kurzy v Spišskom Podhradí. \"Sami sme boli prekvapení, čo títo ľudia dokázali, keď dostali do rúk správne nástroje a odbornú pomoc. Drevené misky, ktoré na Spiši používali účastníci nedávnych majstrovstiev sveta vo varení bryndzových halušiek, vytvorili absolventi kurzov, \" priblížila konkrétne výsledky snaženia Martina Milčíková z Kolpingovho diela. V remeselnom dome v Spišskom Podhradí ponúkajú i ďalšie výtvory šikovných rúk ľudí, čo si prácu dlhý čas márne zháňali.
\"Chceme zlepšiť odbornú prípravu personálu mimovládnych neziskových organizácií. Na workshop sme pozvali komunitných pracovníkov, ale aj zástupcov samosprávy miest a obcí s vysokým podielom dlhodobo nezamestnaných, \" uviedla Milčíková pre TASR. Pripomenula, že súčasťou programu bola návšteva diagnosticko-motivačných centier, ktoré budú jedným z kľúčových elementov pomoci marginalizovaným skupinám obyvateľstva. Na Slovensku fungujú tieto centra v Banskej Štiavnici, Spišskom Podhradí a v Košiciach.
Dvojdňový workshop dal priestor aj na diskusiu o problémoch marginalizovaných skupín, špecifických otázkach regiónu a ich riešení. Načrtol možnosti tretieho sektora pomôcť týmto ľuďom. Praktické skúsenosti s implementáciou projektov Equal prezentovali na Spiši aj odborníci z Francúzska.
 

Vyberte región